Zoeken In Ons Blog

zaterdag 21 maart 2015

Versie 1

Is biologisch eten beter voor je dan gangbaar eten?

Biologisch eten is erg populair. Je hebt dan ook vast wel een keer gegeten. Heb je toen verschil gemerkt met gangbaar eten? Waarschijnlijk wist je dat het biologisch was en vond je het lekkerder dan gangbaar eten. Maar uit onderzoek is gebleken dat bijna niemand geblinddoekt het verschil kan proeven tussen regulier en biologisch eten. En alle geruchten die zeggen dat biologisch eten gezonder is, zijn die wel waar?


-        Sophie









Wat is biologisch eten?

Biologisch eten hoor je in deze tijd overal. Biologisch eten wordt op een natuurlijke manier gemaakt.  Het heeft dan ook strenge regels over de omgeving, milieu, milieu en dierenwelzijn. Dat zijn belangrijke regels waar je als boer aan moet houden.


Waarom koop je biologisch eten?

Biologisch eten is nu een trend. Maar daardoor komt er onterecht angst voor producten die niet biologisch zijn. Je koopt biologisch eten dan ook voor het goede gevoel en omdat je denkt dat het gezonder is.


Helpt biologisch eten tegen ziektes?

Zelfs als je biologisch eet heb je kans om vergiftigt te worden, je moet het eten dan ook goed blijven wassen, gaar en rauw scheiden en je eten goed verhitten. Wel is biologisch groente en fruit niet giftig maar volgens het VWA  is gewoon groente en fruit ook niet giftig. Ook zijn alle pogingen om door biologisch eten de kans op kanker te verlagen niet succesvol. Er werden 600.000 vrouwen onderzocht op 17 verschillende soorten kanker, op één kanker na bleek dat het eten van biologisch de kans niet verlaagd op kanker. Maar zelfs die ene soort, moet eigenlijk nog een keer extra worden onderzocht.


Is biologisch eten gezonder?

In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch eten gezonder is dan gangbaar eten . Het is wel aangetoond dat het minder resten van bestrijdingsmiddelen bevat, er soms minder nitraat in zit, er meer mineralen in zitten en er meer vitamine C in zit dan in niet-biologische producten. Er is dan nu nog niet overtuigend aangetoond dat biologisch gezonder of slechter is voor je gezondheid. Het dan ook zo, dat biologisch vlees net zo gezond is als niet-biologisch vlees. Er word dan ook dezelfde voedselveiligheidseisen gesteld als aan gangbaar vlees. Daarom is de voedingswaarde hetzelfde. Dat geld ook voor de eieren, want alle eieren hebben evenveel goede stoffen. Zelfs maakt de kleur van het ei geen verschil. Het maakt dan ook niet uit of het ei biologisch is of niet biologisch. Maar wel hebben de biologische dieren betere levensomstandigheden dan de reguliere dieren. Dus het is niet bewezen beter voor de mens maar wel voor het dier.

- Sophie

2 opmerkingen:

Unknown zei

Artikel Sophie beoordeeld door vader

Goed verschil tussen de inleidingen, namelijk samenvattend en een centrale vraag. 1e alinea moet zonder conclusie vind ik. Je weet meteen door de plaatjes en de tekst dat het over biologisch eten gaat, dus hoofdvraag is duidelijk. Deelonderwerpen zijn goed gekozen. Goede kernzinnen en tekstverbanden. Opmaak is duidelijk en mooi ingedeeld. Het geeft geen verwarring. Leuk dat de bronnen van de teksten in een apart kolom zijn weergeven aan de rechter zijde.

Unknown zei

Beoordeeld door Noa

Mooie goed lopende tekst met nauwelijks spelfouten. Goede inleiding met duidelijke vragen. Goed passende plaatjes met een waarde aan de tekst. Voldoende informatie en in eigen letters geschreven. Goede deelvragen