Zoeken In Ons Blog

zondag 22 maart 2015

Versie 2

biologisch eten, wat is het en is het echt zoveel beter?

Biologisch eten is erg populair. Je hebt dan ook vast wel een keer gegeten. Heb je toen verschil gemerkt met gangbaar eten? Waarschijnlijk wist je dat het biologisch was en vond je het lekkerder dan gangbaar eten. Maar uit onderzoek is gebleken dat bijna niemand geblinddoekt het verschil kan proeven tussen regulier en biologisch eten. En alle geruchten die zeggen dat biologisch eten gezonder is, zijn die wel waar?

-         -  Sophie




Wat is biologisch eten?

Biologisch eten hoor je in deze tijd overal. Biologisch eten wordt op een natuurlijke manier gemaakt.  Het heeft dan ook strenge regels over de omgeving, milieu, milieu en dierenwelzijn. Dat zijn belangrijke regels waar je als boer aan moet houden.


Waarom koop je biologisch eten?

Biologisch eten is nu een trend. Maar daardoor komt er onterecht angst voor producten die niet biologisch zijn. Je koopt biologisch eten dan ook voor het goede gevoel en omdat je denkt dat het gezonder is.


Helpt biologisch eten tegen ziektes?

Zelfs als je biologisch eet heb je kans om vergiftigt te worden, je moet het eten dan ook goed blijven wassen, gaar en rauw scheiden en je eten goed verhitten. Wel is het zo dat biologisch groente en fruit niet giftig maar volgens het VWA  is gewoon groente en fruit ook niet giftig. Ook zijn alle pogingen om door biologisch eten de kans op kanker te verlagen niet succesvol. Er werden 600.000 vrouwen onderzocht op 17 verschillende soorten kanker, op één kanker na bleek dat het eten van biologisch de kans niet verlaagd op kanker. Maar zelfs die ene soort, moet eigenlijk nog een keer extra worden onderzocht.



Is biologisch eten gezonder?

In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch eten gezonder is dan gangbaar eten . Het is wel aangetoond dat het minder resten van bestrijdingsmiddelen bevat, er soms minder nitraat in zit, er meer mineralen in zitten en er meer vitamine C in zit dan in niet-biologische producten. Er is dan nu nog niet overtuigend aangetoond dat biologisch gezonder of slechter is voor je gezondheid. Het is dan ook zo dat biologisch vlees net zo gezond is als niet-biologisch vlees. Er word ook dezelfde voedselveiligheidseisen gesteld als aan gangbaar vlees. Daarom is de voedingswaarde hetzelfde. Dat geld ook voor de eieren, want alle eieren hebben evenveel goede stoffen. Zelfs maakt de kleur van het ei geen verschil. Het maakt dan ook niet uit of het ei biologisch is of niet biologisch. Maar wel hebben de biologische dieren betere levensomstandigheden dan de reguliere dieren. Dus het is niet bewezen beter voor de mens maar wel voor het dier.

- Sophie

2 opmerkingen:

Unknown zei

Ik zie geen reactiemogelijkheid voor een algemeen oordeel over jullie blog. Dat schrijf ik dus hier, omdat ik dit artikel als eerste las.

Het blog is mooi gemaakt en ik snap jullie keuze voor de verschillende onderwerpen. Dat voldoet echter niet helemaal aan de opdracht, omdat er door twee personen telkens 1 artikel geschreven moest worden.
De bronnen aan de rechterzijde zijn leuk, maar dat klopt zo niet. Op deze manier zijn het 'links'. Leuk bij een blog, maar als bronvermelding kan het niet dienen. Bijvoorbeeld, als ik nu de bron 'Telegraaf' aanklik, krijg ik het gebruikte artikel niet meer te zien.

Unknown zei

Sophie:

Je inleiding vind ik erg goed bedacht. Het is grappig en raakt precies een kern bij dit onderwerp. Dat is goed bij een inleiding, omdat de lezer dan nieuwsgierig wordt.
De laatste alinea geeft een duidelijke conclusie, waaruit blijkt dat je je verdiept hebt. Een conclusie bij een artikel is prettig, zodat het afgerond is.

Je opbouw is logisch, maar probeer na te denken over hoeveel je waarover moet vertellen. Nu stip je soms een onderwerp aan, zonder het uit te diepen. Soms kan je dan beter minder aanstippen, maar meer uitdiepen.

Het is goed dat je signaalwoorden gebruikt. Het signaalwoord 'zelfs' is mooi gekozen, maar ik mis wel het verband met de alinea daarvoor. De alinea daarvoor zou dan ook meer over dat specifieke stuk moeten gaan.

Tip: let op werkwoordspelling.

Tot slot: fijn dat ik echt je eigen woorden lees.